Typiska upplägg för serier

Alla serier försöker såklart vara unika, men det finns vissa upplägg som man kan känna igen i nästan alla. Till exempel har du kanske tänkt på någon gång att alla avsnitt slutar just när det är som mest spännande. Eller att innan varje nytt avsnitt så får man en liten tillbaka blick i vad som har hänt de senaste gångerna. I följande inlägg kommer du kunna lära dig (förhoppningsvis något nytt) om hur serier fungerar. Trevlig läsning! Och kom ihåg att det här är inget som gäller för alla men det stämmer bra in på de flesta serierna.

Musik som får tittaren att känna mer

Om det är en action eller drama spelar ingen roll. De som skapar serier ser till att musiken ska skapa känslor, ge tittaren ett starkare intryck och så vidare. Det kan i vissa fall vara riktigt bra musik medan i andra fall kan det bli en total flopp. Gillar man en serie så kan de gå ganska mycket hand i hand att man även gillar musiken. Man kan ju säga som så att det även är ett plus om man gillar musiken i en serie. Det kan annars vara så att man tappar intresse och kanske slutar titta om man inte känner att det är en bra helhetsupplevelse.

Cliff hangers, ett måste i alla serier

En cliff hanger brukar alla avsnitt sluta med. Det är den stunden innan avsnittet är slut då det händer något som man verkligen vill se fortsättningen på. Det här speciella tricket som används i serier är uppkallat efter idén om att någon hänger från ett stup och man måste se vad som ska hända med denna personen. Man kan säga att det inte blir någon riktig spänning i serien om det inte finns detta i avsnitten. Det är ett måste helt enkelt.

Tillbakablicken innan varje nytt avsnitt

Innan Netflix och andra streaming tjänster blev populärt fick man vackert sitta och vänta efter det nya avsnittet som skulle komma ut veckan därpå. Därför kunde det vara bra om man fick en liten påminnelse om vad som hände senast. Detta är något som hänger kvar än idag. Det är uppfriskande och ibland nödvändigt att man blir påmind om vad som hänt i de senare avsnitten, särskilt om det finns flera olika draman som utspelar sig samtidigt. Oftast så kan de hämta snuttar från gamla avsnitt, inte bara det som utspelade sig senast. Om man inte gillar att se alla avsnitt i ett sträck, som jag brukar göra, så kan det också vara kul att friska upp minnet med det här.

En twist som ändrar läget fullständigt

Vanligt i serier är att det händer något som ändrar läget totalt för de som är inblandade. Det är oftast det som gör serier så spännande. Man kan liksom aldrig riktigt förutse vad som ska komma härnäst. Detta är otroligt vanligt och de som skapar serier ser till att tvisterna blir mer och mer avancerade hela tiden. Men sedan finns det såklart vissa saker som man kan förutse.